faalangst rijles rijangst autorijschool verkleijWat is faalangst?

Faalangst is een afgebakende angst die alleen in bepaalde situaties voorkomt. Angst om te toestand. Meestal komt het voor in tentamens, examens, of als men voor een grote groep moet spreken. Een ander kenmerk van faalangst is dat er min of meer een taak of opdracht verplicht moet worden uitgevoerd. In de rijopleiding doe je eigenlijk niets anders. In 10% van de gevallen presteert de leerling onder de maat bij zo’n opdracht, ondanks een prima inteligentie en motivatie om het goed te doen. Ze krijgen te maken met lichamelijke reacties, zoals buikpijn, zweten, misselijkheid en hoofdpijn. Deze leerling heeft vaak een negatief zelfbeeld, bij mij lukt dat toch niet en als het lukt is het geluk. Met tunneldenken is er ook geen ruimte voor leukere dingen, of het toepassen van linken in de opdracht. Faalangstige leerlingen hebben het idee: “Iets niet kunnen kan niet” oftewel: “Mislukken mag niet”. De drang naar perfectionisme in onrealistisch groot, maar fouten maken mag, niemand gaat foutloos door het leven. Door dit doemdenken ontstaat er een negatieve spiraal.

faalangst-rijles-autorijschool-verkleijFantasieën en gedachten
Fantasieën zijn een aantal gedachten achter elkaar en die elkaar versterken. Gedachten over vakantie is prettig. Een fantasie over hoe je de fantastische vakantie gaat doorbrengen is zoveel sterker, dan worden de grijze dagen ineens weer zonnig. Een gedachte over eten is lekker. Een fantasie over het geweldige eten loopt het water in je mond en begint je maag te knorren. Gedachten beïnvloeden je. De ene laat je toe, de andere niet. Aan fantasieën stel je ook grenzen, de ene koester je, die zijn prettig. De andere durf je niet eens aan te denken.

Pak je fotoboek, of je verzameling digitale foto’s. Kies een foto uit waarbij je kracht en sterkte uitstraalt. Ga fantaseren over die foto. Wat is er gebeurt, wat denk je daar, welke geuren of geluiden waren daar, wat maak je daar sterk op die foto. Ga verder fantaseren. Wat zou dat gevoel nog sterker maken, wat kan nog meer gebeuren om je krachtiger te voelen op die foto. Schrijf dat op. Herhaal dat. Leer dat uit je hoofd. Zo maak je een oproepbare fantasie. Die fantasieën zijn krachtig en kan je gebruiken in stress volle situaties.

Soorten Faalangst
Er zijn twee vormen van faalangst, positieve en negatieve faalangst. Bij positieve faalangst presteer je onder een zekere druk beter dan je normaal zou doen. Bij negatieve faalangst presteer je minder dan je normaal zou doen.

Heb je last van positieve faalangst dan krijg je hiervoor bij autorijschool Verkleij de juiste begeleiding. We leggen de lat steeds een stukje hoger en zorgen voor een uitdagende rijles. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de autorijlessen en zorgen we ook dat je leert omgaan met examenstress en faalangst.

autorijschool verkleij faalangst certificaatGecertificeerd in Faalangst
Verkeersschool Verkleij is gespecialiseerd in het begeleiden mensen met faalangst, en is hiervoor volledig gecertifeerd.

Heb je last van negatieve faalangst?
Maak je geen zorgen, iedereen kan zijn rijbewijs halen! In jouw geval bieden we de rij opleiding zeer gestructureerd aan en geven je veel ondersteuning. Doordat we werken aan je zelfvertrouwen en je plezier te geven in het autorijden is het examen een stuk minder eng.

Wil je jezelf testen op examenangst of faalangst ga dan naar: http://www.faalangst.nl/rijexamenangst/test-rijexamen.html